Kako ne radimo!

Naša pravila poslovanja najbolje ćete razumjeti kroz ilustrativne primjere, temeljene na našim iskustvima. Onaj tko se može pronaći u nekom od ovih primjera može očekivati da najvjerovatnije nećemo poslovati s njim. Dakle, ovako ne radimo!

Morate znati da nijedan poduzetnik ne bi dao svoj rad, vrijeme, opremu i ideje, s nadom da će nekada u dalekoj budućnosti to netko eventualno platiti. A do tada ćemo na nekom drugom mjestu odrađivati poslove i zaradom iz njih, financirati ovakve krivo postavljene projekte!? Takav način rada ozbiljno remeti osnovne postulate poduzetništva i poslovanja uopće. Ovakve prijedloge nećemo prihvatiti jer ih smatramo neozbiljnim!

Takav je način poslovanja ili startno nepošten ili jednostavno ostavljate mogućnost da nam ne platite za odrađeni posao. U svakoj djelatnosti se podrazumijeva avansna uplata određenog iznosa kao garancija, u svim imalo većim ili zahtjevnijim projektima. Jednom kada budemo imali izgrađen poslovni odnos s određenom strankom, možemo poslovati i na drugi način, ali nove stranke tretiramo s dozom opreza i ne idemo dalje od početnog dogovora i grubog nacrta posla bez novčane garancije.

Posao ne radimo za reklamu, nego za novac! Istovremeno smo svjesni da dobro odrađen posao za kvalitetnog klijenta, znači dobru referencu na tržištu. A da bi se naručen posao odradio dobro, u njega uključujemo svoj trud, vrijeme, novac, znanje i iskustvo. Vjerujemo da ćete pronaći nekog tko radi radi isključivo za reklamu ili zbog reklame nerealno spušta cijenu. Ako takav postoji, tada je bolje da radite s njim, nego sa nama.

Nekako smo sigurni da ćete 15 minuta nakon našeg odlaska, kontaktirati tvrtke koje mogu obaviti takav projekt, ali ovaj put s našim razrađenim konceptom u rukama i našom procjenom vrijednosti rada. Kad vas idući put nazovemo očekujemo da ćemo biti obaviješteni da ste dobili bolju ponudu od tvrke “TrotterCo” i da ste se odlučili za njih. A zašto i ne biste dobili bolju ponudu? U nju svakako nisu uračunati sati konzultacija i osmišljavanja strategije projekta koje ste dobili besplatno od nas. Dakle, dok ne dogovorimo posao i ne potpišemo ugovor, ne ostavljamo nikakve materijale nigdje!

Vrlo vjerojatno se nikada nećete javiti. Kada nazovemo za dva mjeseca, netko drugi će raditi na tom poslu, i gle čuda, za nas nisu nikad ni čuli!

Da, jesmo, dok ne dođe do nekog nesporazuma ili djelovanja više sile. Onda je stranka gospodin u odijelu, a mi likovi bez ikakve garancije. U tom slučaju, ugovor je ključna stavka. Svaki se ozbiljan poslovni odnos definira ugovorom.

Jednom kada napravimo svoj dio posla kojim je naručitelj zadovoljan, naplatit ćemo ga jer nam ne pada na pamet mogućnost mijenjanja završenog posla zbog ostalih sudionika i izvođača u projektu, ili tumačenja novog troškovnika.

To nam je nevažna informacija čak i ako je istinita. Da je taj “suradnik” bio tako dobar, ne biste razgovarali s nama, zar ne? A i to, koliko “zadnji suradnik” naplaćuje, nas se baš puno i ne tiče. Ljudi koji premalo naplaćuju svoje usluge s vremenom imaju propali posao, a onda nastupa netko drugi, postavlja rentabilnu cijenu i drži se cjenika.

Zadivljujuće. Pokušajte otići u auto-salon i recite “imamo 500 kuna, želimo Ferrari, žute boje i stavite sve što možete od dodatne opreme”. Ne bi išlo gospodo, za te novce možete dobiti polovni krš od automobila, dostupan u hrđavo smeđoj boji. Morate shvatiti da određene usluge imaju određenu cijenu. Možemo vam ponuditi projekte koji će se uklopiti u vaš proračun ili ćete potražiti nekog drugog, čiji profil odgovara prethodnoj točki ovog teksta.

Treba li trošiti riječi na ovakvu tvrdnju? Očekujemo da ćemo biti vrlo nisko rangirani na listi plaćanja. Kad netko u poslu dođe u situaciju da priznaje da je u financijskim problemima, vrlo je vjerojatno da je stvarno stanje daleko gore od onog što tvrdi. Pa čak i ako nije, zar smo mi banka ili netko zadužen za kreditiranje vašeg poslovanja? Ne razbacujemo svoj novac! Mi naručujemo robu i usluge isključivo u trenutku kada ih možemo platiti,  što sugeriramo i vama.

Ovakav opis smatramo nemogućnošću klijenta da definira projektni zadatak. Mi to možemo učiniti umjesto vas onoga trenutka kada postanete svjesni da to ne možete odraditi. I naravno da ćemo vam to naplatiti. Ne preuzimamo poslove definirane na gore navedeni način.

Mi jesmo spremni na izazove, volimo komplicirane organizacijsko tehnološke projekte, ali kada je nešto nemoguće, tada ćemo vam to reći. Istovremeno ćemo vam ponuditi opciju po kojoj novac značajno može skratiti vrijeme realizacije. Odluka je na vama.